Human Trafficking

Människohandeln existerar endast på grund av efterfrågan, så frågan är egentligen varifrån kommer denna efterfrågan?

Reklamen idag framställer kvinnor som objekt och får kvinnor att sträva efter perfektion och leva upp till en massa olika ideal. Reklamen ger ofta kvinnor mindervärdeskomplex då de försöker leva upp till dessa ouppnåeliga ideal och vara perfekta. Vi lever ju i föreställningen om att modeller är perfekta och så "bör" normala människor se ut för annars duger man inte, och budskapet i reklam är att för att se ut som en modell så måste man köpa det och det och göra det och det osv. Så reklamens inverkan är att man mer och mer eftersträvar perfektion och då bekräftelse, vilket gör att man tillexempel ser på ett modellerbjudande (som i filmen) som en chans till att få bekräftelse och bli perfekt. Reklamen gör alltså oss kvinnor mindre självständiga och beroende av mäns bekräftelse, och gör att män ser på kvinnor som objekt.

Porrindustrin i sig tror jag att ger en ganska rejält snedvriden bild på sex och objektifierar kvinnor ännu mer. Tar ifrån dem deras känslor och deras mänskliga värde, och då är det ju mer okej att våldta och köpa kvinnor som inte själva bestämmer över sin kropp. Att helt enkelt göra kvinnor till en vara. Men precis som att alla som spelar CS inte går ut och skjuter människor så är det inte alla som använder sig av porr som inspireras/påverkas av den så pass mycket att de medvetet skulle köpa sex av en människa som blir såld.


I många länder är sexköp lagligt (i Sverige är det dock förbjudet att köpa sex och det bestraffas med böter eller max ett halvårs fängelse). Visst, det är en annan sak eftersom att det då är människan själv som säljer sin egen kropp. Men att tillåta prostitution gör att steget från att köpa sex från en människa till att köpa sex från en frihetsberövad människa inte blir så långt. Det är även inte alltid som sexköparen vet om att den han/hon köper sex av är frihetsberövad.

 

Man skulle kunna göra all form av prostitution olaglig globalt (och göra straffen hårdare), för att sedan lättare kunna komma åt sexköpare, eftersom då finns det ingen laglig prostitution som den olagliga kan ?gömma sig? bakom. Om man olagligförklarar prostitution så tror jag att andelen människor som köper sex överhuvudtaget skulle minska, men av dem som köper sex skulle nog fler köpa sex av frihetsberövade människor, eftersom det ändå redan är olagligt. Antagligen är det då billigare att köpa sex av frihetsberövade människor. Men det skulle ju i alla fall inte vara så att någon som tror att den köper lagligt sex råkar köpa sex av en frihetsberövad människa och då råka stödja människohandeln. Men jag tror inte att det egentligen skulle göra en så jättestor skillnad, och jag tror inte heller att det kommer att ske inom den närmsta framtiden.


Vad som jag tror att behöver förändras är inte tillgängligheten och lagligheten för prostitution/porr/media utan hur den framställer kvinnor och sex. Jag tror även att man i media måste lyfta fram problemet med människohandel och berätta om offrens levnadsvillkor, vilket skulle väcka opinion och uppmärksamma problemet. Potentiella sexköpare skulle kanske vara mer uppmärksamma på vem de köper sex av, eller kanske till och med avslå tanken helt på sexköp. Att även belysa de kriminella som straffas för detta i media tror jag är viktigt för att helt enkelt avskräcka människor från att köpa sex från frihetsberövade människor. Men då måste straffen höjas, annars kan det ju verka inbjudande (?Oj han hade sex med en 12 årig flicka och fick bara ett halvår i fängelse, det är ju inte så farligt?). Man skulle även kunna gå så långt som att visa upp de som köpt sex olagligt i media med namn och personuppgifter utskrivna, för att avskräcka andra från att göra samma sak. Detta drabbar då även sexköparens familj, vilket jag tror skulle kunna avskräcka en del potentiella sexköpare.

Vad man själv som enskild individ har för ansvar för den här situationen är väl att framförallt att inte bidra till denna efterfrågan, alltså inte köpa varor/tjänster av frihetsberövade människor. Och att vara uppmärksam på sin omgivning. Även att försöka upplysa andra människor om detta problem och försöka pressa på makthavare i olika länder. Gärna skapa debatter i olika tidningar och tv-program. Eller kanske rent av skapa en film, som Human Trafficking. Att visa denna i skolundervisning tycker jag är ett mycket bra initiativ.

Human Trafficking, filmen

En film som Human Trafficking väcker åsikter/skapar opinion därför att den upplyser människor om hur offren känner sig och om hur det kan gå till under en utredning. Hur svårt det kan vara för kvinnor i främmande länder som blivit ifrån tagna allt de har och som är under ständiga hot. Man får förståelse och en enorm medkänsla för offren för denna industri och man får även upp ögonen för hur det kan gå till. Blir känslomässigt engagerad, upprörd, och upplyst, och man vill göra något åt saken.


Hur kvinnorna i filmen lyckas behålla sin värdighet fast de blir sålda och våldtagna varje dag vet jag inte, men jag antar att de för att klara av verkligheten, i deras fall en väldigt hemsk sådan, ökar sin tolerans och höjer ribban för vad som är uthärdligt. Man "accepterar" sin situation så långt man kan när det blivit ens vardag. Försöker att se på saken ur andra perspektiv, men mest förtränger man säkert en massa. Stänger av sig mentalt från den delen som förstör en och försöker tar stöd av de andra i samma situation. Drivs av rädsla att något ska hända deras familjer, och hoppas på att det hela ska vara över och att allt ska gå tillbaka till som det var innan. Jag antar att man även typ dagdrömmer om det liv man hade innan.


Flickorna kommer till USA med hopp om att de nu ska få det perfekta livet och får sina drömmar brutalt krossade. USA är ett land som visas i hela världen som det perfekta landet. I USA kan kvinnor få jobb som ger dem bra lön. De kan hitta sig den perfekta mannen och bo i ett fint hus. De behöver inte vara fattiga. Detta intryck har de flesta fått av USA genom media och genom att titta på de människor som är från USA och besöker deras länder. Men det är ju bara medelklassen och uppåt som har råd med utlandsresor. Hur underklassen har det är ju inget som USA direkt stoltserar med, så det är inte lika känt, för dem som bor i tillexempel Östeuropa, att det i USA finns enorma klasskillnader, diskriminering mm. Filmen beskriver flickornas möte med den grymma delen av västvärlden, och utan personbevis har de ingen chans att komma tillbaka till det liv som nu ses tillbaka på med längtan. De har inga pengar och vissa av dem kan knappt prata engelska. Hur ska de göra sig förstådda och hur ska de kunna klara sig utan de människor som håller dem inlåsta? De kanske tror att det verkar vara bäst för dem att bara stanna där och vänta ut det hela, för om de rymmer så kommer deras familj att bli skadad, och de kommer vara vilse i ett helvetes USA där de blir sedda på som illegala invandrare utan pengar, jobb, personbevis, utbildning och språkkunskaper.


Trafficking en konsekvens av kapitalism
Påståendet av Lukas Moodysson, att trafficking är en konsekvens av kapitalism, kan jag hålla med om till en viss del. När människor är fattiga och sämre utbildade så har de färre alternativ, som de ser som önskvärda och rimliga, i sitt eget land och erbjudanden om jobb i andra länder kommer som en räddning/utväg/ett bättre alternativ. De är villiga att ta en större risk än andra för att förbättra sina levnadsvillkor, vilket de tror är mycket lättare för dem att göra i länder som tillexempel USA. Men även människor som har det ?bra? ställt kan bli frihetsberövade, men då är det oftast inte jobb som lockar utan snarare att de blir kidnappade en åt gången, vilket är jobbigare för frihetsberövaren. Kring dessa människor (till exempel amerikanska flickor), blir det dock ett mycket större medieintresse vilket sätter större press på dem som har tagit de här flickorna. De kan lättare bli igenkända av kunder som sett dem på tv och de är svårare att smuggla ut ur landet och egentligen så blir hela deras affärsverksamhet lidande av ökat antal poliser som är på spaning efter denna lilla amerikanska flicka.

 

Men man kan tyvärr inte skylla hela problemet på kapitalismen. Ja, det måste finnas människor som har råd att betala för dessa tjänster som uppkommer för att det ska vara lönsamt, men som det sägs i filmen, en människa kan säljas flera gånger om dagen, varje dag. Så klyftorna behöver inte vara så pass stora för att det ska löna sig, egentligen. Och visst, det är lättare att beröva oupplysta, fattiga, osäkra människor och det blir ett mindre mediepådrag, men det är fortfarande mycket möjligt (och lönsamt) att hålla på med människohandel även om det nu lönar det sig mer än vad det skulle göra om det inte fanns så stora klasskillnader som det gör idag.

 

Hur kan vårt samhälle tolerera detta
De flesta kvinnor som blir sålda syns inte så mycket i media eftersom det är ett ?långt kulturellt avstånd? mellan oss i västvärlden och dem i östvärlden. Att eftersom det inte händer här i Sverige utan i fattligare länder så har vi svårt för att relatera till det. Även fast det är ett stort internationellt problem så visas detta inte alls mycket i media, och folk är då ofta väldigt oupplysta om människohandeln. Faktumet att det inte heller går att säga en exakt siffra gör nog att många tror att det inte alls är så många människor som utsätts för detta i dagens samhälle, för hur skulle vi kunna tillåta det? Hur många finns det egentligen som vill köpa sex av frihetsberövade människor? Ja, det undrar jag med. Att siffran (enligt FN: s beräkningar) ligger mellan 1-4 miljoner människor per år är ju helt chockerande.

 

Om det var svenska flickor som blev kidnappade så skulle människor här i Sverige öppna ögonen eftersom vi växt upp på ett sånt sätt så att vi inte finner oss i det. Majoriteten av oss svenskar är välutbildade och kan våra mänskliga rättigheter och bra engelska. Det skulle bli stora mediepådrag och eftersom att vi i Sverige är väldigt bra på att läsa tidningar och kolla på nyheter skulle hela Sverige i princip veta om detta problem och göra det svårt för människohandlaren att komma undan med det. Men nu händer det här inte i Sverige, eller ja, inte mycket, inte vad vi vet om. Så därför väljer många att ignorera det här problemet eftersom att det inte drabbar dem, eller för att de helt enkelt inte tror på att det existerar.


Lösa problemet

Eftersom att problemet inte håller sig inom länders gränser så kan man inte lösa det här varje land för sig utan det måste tas om hand internationellt. Vad jag tycker borde finnas är internationella lagar med hårda straff mot brottslingar som köper/säljer människor. Jag tror även på internationella kampanjer som upplyser människor om detta problem. Det kanske känns avlägset och onödigt att här i Sverige få upplysningar om hur man undviker att bli utsatt för människohandel. Men om människorna i till exempel Östeuropa blir extremt medvetna om hur människohandeln går till så kommer det bli svårare för dem som handlar med människor att föra bort dem, och då kommer de försöka någon annan stans där folk är mindre upplysta.

Ett stort problem med den här brottsligheten och länderna som den framförallt utövas i är mutningen av poliser och tulltjänstemän och liknande, som borde finnas till för att förhindra människohandeln. Hur ska man veta vilka poliser man kan lita på om det finns poliser/gränsvakter som tar emot mutor? Varför de tar emot mutor är, tror jag, antingen för att de behöver pengarna eller för att de själva vill utnyttja kvinnorna. Men i en text på Internet läste jag om organisationen Maiti Nepal, som arbetar för att hindra trafficken och bland annat tar hand om och skyddar flickor som blivit sålda. Ett flertal av dem utbildas till gränsvakter, eftersom de av erfarenhet vet hur smugglingen går till och var de ska leta. Det tycker jag är en mycket smart lösning. Det är inte särskilt sannolikt att dessa gränsvakter kommer ta emot mutor eller utnyttja dessa nya offer eftersom de vet själva hur det är att vara frihetsberövad.


Att försöka fixa andra länders ekonomi för att minska på klassklyftorna är svårt, men grunden tror jag ligger i utbildning. Så bättre utbildning till alla är ju något önskvärt. Och att det i skolan diskuteras mycket om sådana här frågor. Att man visar filmer som Human Trafficking och kanske till och med låter människor som varit offer för människohandeln komma och föreläsa om detta. För det som behöver ändras är faktumet att det finns en efterfrågan överhuvudtaget, och det tror jag man kan påverka ordentligt i skolorna. Det kanske inte påverkar människohandeln just nu om man i klasser diskuterar detta, men i framtiden tror jag att efterfrågan minskar, och att det blir svårare att få tag på människor att handla med. Skolan är en väldigt viktig byggsten i samhället för den formar varje människa som går i den så enormt mycket, och där tror jag att den egentliga lösningen ligger.

Love is the drug

Jag såg Bryan Ferry idag. Oh han var så bra. Han sjöng så vackert. Han är 62 år gammal men det är ingenting han har sin röst och den är så fin. Han köre Love is the Drug. Fattar ni hur underbart det var? NEJ DET GÖR NI INTE. Och Don't stop the dance. och kiss and tell. och jealous guy. Och han spelade piano en låt och han spelade mycket munspel. Väldigt duktigt av honom tycker jag. Morbror var där det var kul att se honom. Var ett tag sedan.

Jag kommer inte kunna sova ikväll för jag är för lycklig.

Och let's stick together var ju helt underbart.

I want you - Pulp

Igår när jag gick till hem till Hanna så tänkte jag på alla människor som jag mötte på vägen. Jag typ såg små detaljer, små saker med alla som gjorde att jag kunde förstå varför någon älskar den personen. Öh. Nu låter det helt fel, det låter lite som om jag ser ned på folk men det var inte så jag menade. Jag såg massa fina egenskaper hos folk grundade på vilka kläder de hade, vilken frisyr de hade eller typ hur de knutit skorna. Det var helt sjukt men väldigt underbart för jag fick liksom en inre frid. Det här är ju sjukt töntigt men precis så var det. Försökte med det idag igen när jag skulle hem men tyvärr fungerade det inte. Jag tror inte att det kan tvingas fram, det kommer när det vill.

Jag tycker om att tro på människor. Och min samhällskunskapsuppgift om människohandel ska fan inte få ta det ifrån mig. Oh jag hatar människor.

Simple twist of fate

Bryan Ferry sjunger så sjukt underbart och snart kommer jag se honom live. Det är en mycket stor grej för mig okej. Jag lär ha världens sämsta plats, och jag kommer att sitta ensam. Men fortfarande, det är Bryan Ferry! Lite ångest för det här med kamera, liksom får man ha med sig sån och komemr jag våga ta kort om jag ens har med mig en för liksom... jag går själv? Haha pinsamhetsfaktor typ 100 men det är lugnt.

Idag hade vi "betygssnack" i både engelska och samhällskunskap. Mvg i engelska utan tvivel, men jag måste göra värsta uppgiften om human trafficking om jag ska få mvg i samhällskunskap, och jag måste skriva det sjukt bra också. Marcus bedömmer så hårt. Nej, han är liksom rättvis. Men någon som vet något bra om human trafficking och vad som orsakar detta och vad man kan göra åt saken osv? Jag vet efterfrågan. Haha. Och filmen Human trafficking är ju sjukt bra och så. Och det är min babe Robert Carlyle (BEGBIE) som spelar den äckliga skurken Sergei Karpovich. Han pratar med rysk brytning haha okej typ alla gör det men att se Begbie med rysk brytning. Typ som att se honom i Priest där han är gay och snäll. Haha. Oj jag gled inte alls iväg från ämnet här. Nejdå. Men nu är jag klar, drivbänken går åt helvete. Okej, massa gröna saker. Jag borde nog vattna.

Well, ain't that poster love?

Nu är man äntligen långledig. Det är hur skönt som helst. Känner verkligen att jag behöver vara utan skolan ett tag, men seriöst, krisit himmelsfärd? Vem firar det och hur gör man när man firar det? Haha. Att det är en kristen högtid förstår till och med jag, men de kristna jag känner gör inget speciellt på den dagen? Någon som kan upplysa mig?

Beach 07 here I come, jag har ätit så mycket skit jag bara kunnat och rört på mig så lite som möjligt. Mitt mål med beach 07 är helt enkelt att ta så mycket plats som möjligt och skrämma bort folk från stranden. Jag vill ha den för mig själv mannen? Haha nej nu ver jag inte seriös. Jag ska ju till Gotland i sommar och det kommer bli chill. Men beach 07 är jag ju inte direkt. Får väl försöka fräscha upp mig nu den sista månaden. Det kommer ju gå skitbra. Okej nu ska vi inte vara sånna, det kommer gå jättebra. Jag är jättefräsch.

Och några peace and love problem är lösta. Jag har en sovsäck, och jag har 359 kronor i min festivalkassa. Jag måste prata med Becca om när vi ska åka och så så vi kan boka biljetter. Jag är så nervös.

Drivbänken: Jag har inte vattnat idag. Jag vet inte det går åt helvete?

Inflyttningen av herr Lennart: 
Flyttkartonger lite överallt ja men nu är allt här. Tror dock inte han sålt sin lägenhet ännu.

Musiken:
David Bowie - Young Americans. Jag är sjukt kär i hela albumet, fortfarande.

Cry for love 'cause imitation's boring

Nu börjar jag att drabbas av panik. Det är bara 42 dagar kvar tills peace & love är igång. Det är bara 42 dagar kvar. Jag har inte tittat på tältet som vi ska ha. Jag har inte bokat tåg/buss-biljett dit och hem. Jag har ingen sovsäck. Jag har inga pengar till det heller. Så hur saten ska man göra det här? Jag kommer frysa ihjäl, om jag nu ens kommer dit. HANNA OCH BECCA ni måste prata med mig om det här. Jag är sjukt nervös.

Jag kommer att se Iggy Pop. Det är det enda som spelar roll. Så vi måste fixa det här nu. Andra band som skulle vara roligt att se är ju the Ark. Som jag sett massa gånger. Anna Ternheim är söt. Babyshambles, om de nu inte ställer in/har ställt in whatever. Hellsongs är ganska gulliga. Mustasch är ju lite charmiga. The Plan. The Waterboys verkar jättegulliga och sångaren älskar Bowie, vad mer kan man begära liksom? Och när Crashdïet och Hanoi Rocks spelar så kommer det vara en massa sleazeare överallt och de är grrr heta.

Jag säger bara 1 sak!

Jag säger bara 1 sak och det är inte pengvin utan "Willy Wonka?" Säg det högt och tänk att det är skånska. Vad får du för resultat? Inget som jag tänker skriva här i min urtjusiga blogg för det är för perverst för mig! Om du är jättenyfiken är det bara att fråga så kanske jag viskar svaret till dig, men jag varnar dig, det är ytterst perverst och egentligen inte alls roligt/spännande/underhållande eller liknande. Det är nog bara jag och Fahminan som kan skratta sönder oss åt "Willy Wonka?". Hanna kanske också kan, jag vet inte, fråga henne om du nu är intresserad.

Och jag stör mig extremt på hur kommatecken ser ut med den här stilen, men hur gör man för att ändra det liksom, då måste jag byta "design" på hela grejen? Ja, det är pest eller kolera just nu. Böldpest.

Release me

Med ryggen mot fönstret. Inte för att jag tror att något ska hända men det känns som om jag missar något.

Jag kan väl passa på att berätta om vad som hände igår. Jag skulle träffa herr Ulf, men det var dåligt väder så vi skjöt upp det tills på torsdag. Så jag träffade fröken Fahmina istället. Vi satt på mcdonalds och fikade, eftersom vi är fattiga. Sen gick vi till string och fikade mer. Var sjuka i huvudet som alltid. Typ var duvor och sånt. Sen när vi träffade Hanna, Emma och Robin (?) så hade Fahmina gjort mig till en bebis. Jag ger alltid så bra första intryck hos folk. Haha. Men Hanna och Fahmina är vänner igen iallafall och det är så himla skönt.

Jag lyssnar på Release me. Den är sjukt fin. Ni som känner mig (öhö som om någon annan skulle läsa) vet att jag inte tycker om sångerskor, men det här är ett undantag. Verkligen. Jag gjorde en spelningslista igår som jag håller på och lyssnar igenom nu.

Making love with his ego

Nej, jag tänker inte skriva om Eurovision Song Contest (fast mitt hjärta ömmar och jag är sjukt bitter). Det kommer alla läsa om överallt och jag vet att majoriteten av det svenska folket håller med mig om att fy fan det där gick åt helvete. Orkar inte klaga mer har redan haft gnällkonversationer om det.

Jag träffade ju herr Pokemon idag det var mycket trevligt. Vi fikade och umgicks och sånt.

På vägen hem från universitetet så satt det brudar och lyssnade på the worrying kind på mobilen och sjöng med. Självklart kunde jag inte hålla mig utan mimar lite diskret sådär. Blir upptäckt. Haha. Så det var allsång på tunnelbanan hem. Ganska trevligt. Och sen blev jag nedslagen igen av herr Milan som kommer och knäcker mig hela tiden. Jag måste komma på något att äga honom i så hårt att han erkänner det själv, annars kommer vår vänskap vara så himla ojämn att det inte är klokt, eftersom han vet att han vinner alla våra argumentationer. JOBBIGT LÄGE. Varför är han så retorisk för?

Och dagens fyllekonversation. På tunnelbanan. Två fulla AIK:are sitter och är lyckliga (AIK vann över något tror jag). De är väl typ 30. Pratar om massa skit.
Helt plötsligt säger karl 1 till karl 2: Har du snott mitt playstation?
Karl 2: Nej?
Karl 1: För det står hemma.
Karl 2: Men om det står hemma hos dig har väl ingen snott det?
Karl 1: Nej, men jag menar har du tänkt på det?

Lite lätt feminin

Jag blir glad av att lyssna på fyllekonversationer. Eller okej, det beror på vad de pratar om. Men idag var det bra. En man som pratade med en tjej om idioti och dumhet, och sedan kom in på känslor och grejer. Och på bussen var det två män som pratade om hedersmord, och jag blir så glad när jag hör att alla inte är dumma i huvudet liksom.

Det är tredje skiftet på 9:an. Den serien följde jag som besatt för bara några år sedan. Men det är inte spännande nu, jag vet ju hur det går, och det gör mig bara ledsen. Bosco och vad heter hon. Jag har alltid tyckt att de ska bli tillsammans, att hon ska läma den tråkiga Frank och så kan allt bara bli bra. Men så blir det aldrig.

Hade tänkt skriva mycket mer om ämne ett dårå men jag är sjukt trött så vi tar det nån annan dag då jag hört något annat bra.

Me, I hope that I'm crazy

image3
Ny hårfärg.

På lördag ska jag träffa en karl jag pratat med i typ en månad kanske. Nja, knappt det. Jag stötte på honom när jag satt och kikade på alla som loggade in på helgon, ni vet sånt man gör när man har tråkigt för att hitta någon som verkar intressant att prata med. Namnet var Pokemon2000 (användaren finns inte längre nej) och hur kan man låta bli att klicka där liksom? Sen så hade han bra musiksmak också så det var ju bara att hälsa. Så nu ska jag träffa honom på lördag det blir mycket spännande. Jag vet knappt hur han ser ut så jag vet inte alls om vi kommer att känna igen varandra.

På lördag är det även Eurovision Song Contest finalen, och jag har tvingat Fahmina att se det med mig.

Drivbänken: Vattnat idag. Ruccolan slokar. Får börja vattna oftare tror jag. Men det börjar komma upp saker tror jag. Mycket spännande det här.

Inflyttningen av herr Lennart:
Jo det går väl framåt. Idag har de typ flyttat sängen från under trappan upp till rummet. Men Lennart har fortfarande kvar sin lägenhet.

Musiken:
David Bowie spelas just nu. Wild is the Wind. Men jag är sjukt kär i Win, med samma underbara herre.

hits